Gondoltad volna, hogy a home office és a távmunka függőséget is okozhat?

március 20, 2022

A 2020-as koronavírus járvány következtében robbanásszerűen megnőtt az otthonról dolgozók száma, hiszen a vírus terjedésének megállítása érdekében a legtöbb munkahely home office-ra, azaz otthoni munkavégzésre állt át. A KSH adatai alapján 2020. májusában közel 760 ezer fő dolgozott otthonról (távmunkában vagy home office-ban), ez a foglalkoztatottak 17%-át jelentette.  Az elmúlt 2 év kellően hosszú volt ahhoz, hogy hosszú távú változásokat indítson el, illetve erősítsen fel a munkavégzés formáját illetően, így megfigyelhető egy erőteljes elmozdulás a hibrid forma felé.

Távmunka = home office?

Mielőtt mélyebben elmerülnénk a távmunka és a home office témájában, nézzünk meg néhány alapfogalmat!

Munkaviszony: olyan munkavégzésre irányuló jogviszony, amely a munkavállaló és a munkáltató közötti munkaszerződéssel jön létre.

A munkaviszony lehet tipikus és atipikus. Tipikusnak tekintjük a határozatlan idejű, teljes munkaidős munkaviszonyt. Atipikus munkaviszony az összes többi, köztük a távmunka is.

Tehát a távmunka egy jogszabályban nevesített atipikus munkaviszony, amely négy fő jellemzővel bír a Munka Törvénykönyve alapján:

  • munkáltató telephelyétől elkülönült helyen,
  • rendszeresen folytatott,
  • számítástechnikai eszközzel végzett munka,
  • a munka eredménye elektronikusan (pl.: e-mail) továbbított.

A rendszeresen végzett home office idei évtől szintén megjelenik Munka Törvénykönyvében, a távmunka fogalmának kiterjesztése foglalja magába.  Az otthoni munkavégzést nem koronavírus járvány hozta létre, létezett korábban is, csak nem irányult ekkora reflektorfény rá és korábban nem volt nevesítve jogszabályban.

Otthonról dolgozni…Kényelmesebb? Jobb? Pihentetőbb?

Első ránézésre csak pozitív jellemzők juthatnak az ember eszébe, ha arra gondolunk, hogy otthonról dolgozunk, hiszen nincsenek felesleges munkahelyi csacsogások, ha nincs online bejelentkezés, akár mackónaciban is eltölthetjük a napot, nem állunk órákat a reggeli dugóban, két feladat között „beteszem a mosást”, de ennél kicsit összetettebb a helyzet. Bár többször kimutatták, hogy javíthatja a teljesítményt és a rugalmas időbeosztás nagyobb szabadságot enged, vannak hátrányai is.

A kutatások szerint amennyi stresszt elkerülhetünk a távmunkával, körülbelül ugyanannyi veszélynek is vagyunk kitéve általa. Sokan érzik úgy például az otthoni munkánál, hogy folyamatosan elérhetőnek kell lenniük online vagy telefonon, nehogy megkérdőjelezzék a munkavégzésüket. Így kialakítanak egy állandó készenléti állapotot, hogy azonnal reagálni tudjanak. Ez pedig folyamatos túlmunkához, és akár munkafüggőséghez is vezethet. Emellett folyamatos stresszfaktor lehet, ha a főnök nem látja az adott feladat elvégzésébe fektetett időt, akkor nem megfelelően értékeli azt.

Továbbá, az otthoni munkavégzés során összemosódhat a munka- és a pihenőidő, ez utóbbi olykor szinte el is tűnhet, hiszen nincs hétvége, nincs ünnepnap, helyette folyamatos „készenléti állapot” van. A kikapcsolódás nem is olyan egyszerű, hiszen gondolj csak bele, nehéz eltávolodni a munkától és pihenni, ha az otthonod és a munkahelyed ugyanaz a hely („csak még ez az egy e-mail”).

Az elszigeteltség is erősödik, előfordulhat, hogy a korábban negatív tényezőként említett munkahelyi csacsogás, egyáltalán emberekkel való személyes találkozás az online „nincs bekapcsolva a kamera”, „nem hallak”-típusú megbeszélések után már felüdülésnek tűnik. Emellett a kapcsolatépítés sem egyszerű több kilométeres távolságban, hiszen számos esetben az online meeting nem helyettesíti a személyes találkozásokat.

A munka és a családi élet is keveredik, bár ezt a home school óta egyre rugalmasabban tudjuk kezelni, de nem biztos, hogy hosszú távon szerencsés.

Az otthoni ülőmunka nem dolgoztatja meg sem a lépésszámlálót, sem az izmainkat.

Mi a megoldás?

Az első lépés a magánélet tudatos elválasztása a munkától, azaz társasjátékozás közben nem írunk vissza egy gyors választ az ügyfélnek. Külön bónusz, ha az otthoni munkaállomásunkat egy elszigetelt(ebb) helyen tudjuk kialakítani.

Rend a lelke mindennek, ez a napirend esetében is igaz, bár nem könnyű tartani, de törekedjünk rá.

Próbáljunk időt szakítani a mozgásra is, illesszük be a napirendbe, próbáljuk elkerülni a „majd holnaptól”, „pont esik az eső” és társaihoz hasonló kifogásokat. Már egy „telefonmentes” séta is sokat segíthet.

A szabadidőnkben/nem munkával töltött időnkben próbáljuk elkerülni a kütyüket, mert visszaránthat a munka világába.

Hibrid verzió

Ha nem szeretnénk teljesen elszakadni a külvilágtól, akkor a hibrid munkavégzés jó megoldás lehet, a Chartered Management Institute (CMI) felmérése is ezt támasztja alá, ahol a brit cégvezetők 80%-a mondta, hogy képes elfogadni és megszokni ezt a formát. Nyilvánvalóan ehhez szükség van a megfelelő feltételekre (számítógép, nyomtató, internet stb.), de ezek rendelkezésre állása mellett jó választás lehet, hiszen az otthoni munkavégzés előnyei mellett a személyes találkozás nyújtotta lehetőségeket is kihasználhatjuk.

Dr. Imreh-Tóth Mónika - ügyvezető, adjunktus és Anya :)

© 2024 Innoversity, minden jog fenntartva.