Ingyenes, jogtiszta és figyelemfelkeltő képeket keresel az online megjelenésedhez?

március 1, 2022

Jogtiszta képet a poszthoz!

…vagy a weboldaladhoz, vagy a kiadványodhoz, vagy bármilyen felületedre, amit a nyilvánosság előtt szeretnél megjelentetni. A jogtiszta fotókat vagy más néven stock fotókat kereskedelmi céllal is használhatod, azaz tökéletesen megfelelnek az előbb említett a célokra.

A képek hatalma

Azt valószínűleg kisiskolás kora óta tudja mindenki, hogy a képpel kiegészített információ sokkal jobban megragad az ember fejében, mint az írott. Statisztikák szerint, ha egy ember hall valamilyen információt, egy kis idő múlva körülbelül csak a 10%-ára emlékszik. Azonban ha képet is lát hozzá, akkor ez az arány már 65%-ra emelkedik. A marketingszakma így előszeretettel használja ki ezt az eszközt a figyelem megragadására. Elég csak a Facebookra vagy az Instagramra gondolni, ahol ez az elv alapnak számít. Vagyis képeket használni szinte kötelező, a legjobb pedig, ha ez a fotó saját. A valódi fotók a közösségi médiában is jobban teljesítenek, de a honlapon mindenképpen a saját képek használatát javasoljuk. Azonban, ha nem áll rendelkezésre ennyi jó minőségű, releváns illusztráció, akkor sem kell megijedni. Találhatunk képeket máshol is, csak tudni kell hol keresni őket.

Google kizárva

Ez a hol azonban nem a Google keresője (vagy bármilyen másik kereső). A Google valóban sok mindenben a barátunk, de ebben pont nem. Bár a „nem kereskedelmi célra újra felhasználható” keresőkifejezés segítségével találhatunk olyan fotókat, amelyekre szükségünk lehet, mégsem ajánljuk ezt a módszert. Egyrészt azért, mert sok esetben a minőségük kifogásolható, azaz nem elég jó a felbontásuk, hogy egy kiadványhoz vagy honlaphoz használhatóak legyenek. Másrészről pedig komolyan megüthetjük a bokánkat, mert az interneten talált képek (még ha stock fotók is) nem feltétlen szerzőijog-mentesek. Ami pedig azt jelenti, hogy a szerzői jogi (copyright) szabályozások értelmében ezen képek felhasználása csak akkor lehetséges, ha az alkotó engedélyt ad rá. A copyright ugyanis a fotós szerzői joga, amely kiterjed a művei közzétételére és terjesztésére is.

Mi az a stock fotó?

A fenti problémát csak egyetlen módon tudjuk elkerülni: ha jogtiszta, azaz stock fotót használunk. A stock fotók olyan képek, amelyek kifejezetten illusztrációnak születtek. Minőségük hibátlan, és mindig nagy felbontásban találjuk meg őket. A készítőjük pedig általában járulékos részesedést kap a letöltése után, így a felhasználó ennyivel le is tudja a szerzői jogdíjat.

Az ily módon készült fotókat képügynökségek gyűjtik, akik aztán adatbázis-szerűen tárják a nagyközönség elé, amelyekben kulcsszavak vagy témakörök segítségével keresgélhet a felhasználó. Az adatbázisokból sok ingyenesen használható, ahol a képek a licencelési jog egyik fajtájával, az ún. Creative Commons Zero (CC0) licenc joggal rendelkeznek.  Azaz az ilyen képeket bárki felhasználhatja, terjesztheti akár kereskedelmi céllal is.

Ilyen ingyenes stockfotó-oldal például a Pixabay, ami jelenleg talán a legismertebb magyar nyelvű képgyűjtő oldal. Az itt található képek a fentebb emlegetett Creative Commons Zero licencnek köszönhetően szerzőijog-mentesen tölthetők le.

Ha kicsit művészibb, elvontabb képre lenne szükségünk, akkor az Unsplash oldalát érdemes átbogarászni. Magyar nyelvű menüje ugyan nincs, de a használata végtelenül egyszerű.

A Pexels szintén nagyon népszerű adatbázis, amelynek képeit a Canva nevű képszerkesztőprogram is használja. Ez utóbbival mindenképpen érdemes külön is megismerkedni. Az egyik legkönnyebben használható képszerkesztőprogram, amit még letölteni sem kell.

A Burst a Shopify stockfotó-gyűjteménye. Ha webshopod van, akkor érdemes itt nézelődnöd. Az oldal gyors, a fotók élethűek, keresni pedig könnyű benne.

A Gratiosgraphy oldalán nem szokványos képeket fogsz találni. Egyedi fotógyűjteményét inkább bevállalósoknak ajánljuk. Bizonyos szakterületekhez (pl. pénzügy) pedig nem feltétlenül lesz a segítségünkre. Mit értünk azon, hogy bevállalósoknak? Kb. ezt (a kép a blog írása során hirtelen felindulásból elkövetett példa):

A Pickjumbo gyűjteményében is csodaszép, ingyenesen letölthető stock fotókat találsz.

A fenti oldalak mellett érdemes megemlíteni a „fizetős” gyűjtőoldalakat is, mint például a Shutterstock, Adobe stock vagy iStockphoto. Ha sok profi stock fotóra van szükséged, akkor mindenképpen javasolnám átbogarászni az előfizetési lehetőségeket.

Most, hogy képbe kerültünk, egy kis összegzés:

A jó megjelenéshez hozzátartozik a jó fotó. Továbbra is hangsúlyozzuk, ha igazán egyedi szeretnél lenni, akkor bízz meg egy szakembert, mert az általa készített kép biztosan nem jön szembe egy másik honlapon vagy Facebook posztban. Mi is ezért dolgozunk profi Csapattal, a Lightfactory Studio-val, hiszen ők hozzád és a vállalkozásodhoz szabják a képeket. Ha még erre nem állsz készen, akkor addig használd stock fotókat vagy vegyítsd a kettőt egymással, hiszen ha megtalálod a megfelelő összhangot, akkor a saját képek és a stock fotók tökéletes kiegészítői lehetnek egymásnak.

Dr. Imreh-Tóth Mónika - ügyvezető, adjunktus és Anya :)

© 2024 Innoversity, minden jog fenntartva.