„Fiókja letiltásra került”…kamu Facebook/Meta üzenetek

október 21, 2023

Ahogy a Facebook-oldalunkon is már felhívtuk rá a figyelmet, az utóbbi időben egyre több esetben érkeznek kamu Facebook üzenetek a Messengeren, melyek fióktiltással ijesztgetnek. 🚫❗ Ne dőlj be nekik!
A Facebook és más közösségi hálózati platformok rendkívül népszerűek a hirdetők körében. Ezért nem meglepő, hogy ezek a platformok gyakran célpontjai az adathalászati támadásoknak. Az egyik leggyakoribb trükk, amelyet a támadók használnak, az, hogy olyan üzeneteket küldenek a felhasználóknak, amelyekben azt állítják, hogy a hirdetési fiókjuk megsértette az irányelveket, vagy egyenesen letiltásra került.  Ezen üzenetek mélyebb elemzésével jobban megérthetjük, hogyan működnek, és hogyan védekezhetünk ellenük.

Hogyan ismerheted fel ezeket a hamis Facebook üzeneteket? Adunk néhány tippet:

1️⃣ A link gyanús! Ha a linkben furcsa karakterek és szavak váltogatják egymást biztos lehetsz benne, hogy valami nem stimmel.
2️⃣ Helytelen nyelvezet. A szöveg nagyon általános és gyakran nyelvtani hibákat tartalmaz.
3️⃣ Siettet. Az ilyen jellegű üzenetek gyakran használnak sürgető nyelvezetet, hogy rávegyék a felhasználókat a gyors cselekvésre. Például „Azonnal lépjen be a fiókjába, hogy elkerülje annak letiltását!” – ezekkel az üzenetekkel az a céljuk, hogy a felhasználó ne gondolkodjon el az üzenet hitelességén, hanem azonnal cselekedjen.
4️⃣ Ismeretlen feladó: Sokszor az ilyen üzenetek feladója nem hivatalosnak tűnik, vagy nem ismerős. Egy hivatalos Facebook üzenet mindig a platform hivatalos címeiről érkezik.
5️⃣ A fiók valódi állapota. Ha valóban megsértettél egy irányelvet, a Facebook általában nem csak e-mailben, hanem a fiókodba való bejelentkezéskor is értesítést kapsz, és a Hirdetéskezelőben is láthatók lesznek az esetleges problémák.
Fontos! A Facebook SOHA nem kommunikál privát üzenetben! Ha mégis kattintottál egy gyanús linkre, és félsz, hogy illetéktelenek hozzáfértek a fiókodhoz, azonnal jelentsd itt: https://www.facebook.com/hacked 🔒 Ne feledd, a jelszavad sose add ki!

Megelőző lépések az adathalászat ellen

A digitális korban az adatvédelem létfontosságú. Az adathalászati kísérletek gyakori és folyamatosan változó fenyegetések, de néhány egyszerű, mégis hatékony lépéssel megelőzhetjük őket.

Kétfaktoros azonosítás: Miért és hogyan?

A kétfaktoros azonosítás egy extra védelmi réteg a fiókjaiban tárolt információk számára. Még ha valaki is megszerzi a jelszavad, ez a módszer további azonosítást kér, általában egy olyan eszközön keresztül, amely csak nálad van.

 • Miért ajánlott?
  • Az egyszerű jelszólopás már nem elég a fiókhoz való hozzáféréshez.
  • Védelmet nyújt, még akkor is, ha valahogy hozzájutnak a jelszavadhoz.
 • Hogyan állítható be?
  1. Lépj be a fiókodba és a profilképedre kattintva keresd a „beállítások és adatvédelem” menüpontot!
  2. A beállítások” almenü elvezet a Meta fiókközpontba, ahol a „Jelszó ás biztonságra” kell kattintani.
  3. Válaszd a „Kétfaktoros azonosítás” opciót.
  4. Kövesd a megjelenő utasításokat. Általában egy SMS-kód vagy egy autentikációs alkalmazás használatával működik.

A megelőzés mindig a legjobb védekezés!

Dr. Imreh-Tóth Mónika - ügyvezető, adjunktus és Anya :)

© 2024 Innoversity, minden jog fenntartva.